Continuă de unde ești, oriunde ai fi!

Mă întreb cum este pentru tine această perioadă? Acum, după Crăciun și înainte de anul nou. Cum este când vezi toate aceste discuții despre retrospective, țeluri, intenții și obiective? Găsești în asta o oportunitate, în puterea grupului și a comunității? Sau simți presiune pentru a te alinia și a corespunde? Că dacă nu faci asta acum ratezi cumva anul ce urmează?

Cred că este important să ne reamintim că puterea noastră de a ne identifica nevoile, obiectivele și intențiile, de a ne stabilii direcții și termene nu este limitată la un moment din an, ci este disponibilă oricând.

Și să ne reamintim ca fiecare își are propriul proces și că acesta cuprinde faze și momente diferite, care nu implică o ierarhizare, o dezbatere sau prilej de comparații interindividuale.

  • Poate că acum îți este greu să privești la anul care a trecut. Poate a fost prea mult și e încă devreme să-l procesezi și să-l integrezi. Poate întâi ai nevoie de susținere pentru a te putea uita înapoi la ce ai trăit și a găsi sensul. Poate însă, găsești curiozitate în a vedea câte resurse ai descoperit și nu știai că le ai. Resurse care astăzi te-au adus aici.

  • Poate că, pe lângă resursele care te-au ajutat și susținut, dintr-o stare de curiozitate, cauți să te înțelegi și să dai sens evenimentelor acestui an în contextul vieții tale.

  • Sau poate te găsești într-o stare de curiozitate legată de viitor. Ești conștient de câte resurse dispui și câte mai ai de descoperit. Ai devenit mai conștient de nevoile tale, dar știi că încă mai ai de identificat și adresat altele ce încă n-au ieșit la suprafață. Știind ca încă nu știi, că vor apărea provocări pe care nu le anticipezi, dar că dispui de mai multă încredere și flexibilitate care te pot susține în a te recentra și a lua o nouă decizie. Având încredere că viața îți va răspunde când decizi diferit.

Continuă de unde ești, oriunde ai fi! Este singurul drum înainte.

Dacă simți că a fost prea mult și ideea de a te uita acum înapoi te sperie și te activează, pasul înainte este a acționa în acord cu asta: centrează-te în resurse, caută si dă-ți voie să fii susținut. Dă-ți timp și spațiu pentru odihnă și refacere.

A merge mai “departe”, a forța, a nu te asculta, a acționa din presiunea socială resimțită este doar o cale a trecutului, e doar ceva ce ai mai trăit și știi deja unde duce.

Poate cel mai important pas înainte este să nu mai întărim un circuit de abuz, să mergem pe aceiași cale deja bătătorită în care nu mă văd, nu mă ascult și nu sunt în contact cu mine.

Dacă te găsești într-o stare de curiozitate legată de ce ai trăit în acest an și cum se încadrează în contextul vieții tale, care sunt legăturile cu trecutul și ce a fost diferit de data asta, privește (stimulând și mai mult curiozitatea) către contraste, către paradox.

Caută momentele în care viața te-a surprins. Momentele în care cel mai catastrofic scenariu nu s-a împlinit, ba din contră.

Ce s-a întâmplat neașteptat și a fost bine pentru tine?

Când n-ai deținut controlul și te-a surprins rezultatul pozitiv?

Când ți-ai asumat riscul de a fi vulnerabil și ai fost răsplătit cu mai multă conexiune și intimitate?

Rezultatele unei căutări curioase a contrastelor și a paradoxului aparent stimulează încrederea. Și numai dintr-o relație de încredere cu viața (încredere că suntem susținuți și că ni se răspunde când decidem diferit) găsim curajul, puterea și încrederea de a înainta către nou, dincolo de hărțile trecutului.

A avea mai multă încredere nu este o simplă chestiune de mindset sau de afirmație. Este un proces în care, prin noi experiențe relaționale în care sunt susținut, învăț din nou să am încredere. Încrederea se câștigă, se crează, se stimulează în relații. Și așa mă încred și găsesc curajul către nou, către noi experiențe, noi teluri, intenții sau obiecte.

În anul următor îți doresc centrare în resursele și nevoile tale și ca viața să îți scoată în cale oameni și relații care să te susțină în a te încrede mai mult în tine: în vocea, adevăratul și în drumul tău!

Previous
Previous

Drama Salvatorului

Next
Next

Psihoterapia integrativă relatională